Μεσογειακη Διατροφη Vs Junk Food


Μεσογειακη Διατροφη  Vs Junk Food

Ίσως για πολλούς ακούγεται περιττό το να προσπαθήσει κανείς να επιχειρηματολογήσει υπέρ της Μεσογειακής διατροφής σε μια σύγκριση που γίνεται συχνά έναντι του έτοιμου και πρόχειρου φαγητού που προσφέρουν τα κάθε λογής fast foods. Αξίζει όμως, να εξετάσει κανείς τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα κάθε επιλογής, εφόσον αυτή καθορίζει και επηρεάζει την σωματική υγεία μας ακόμη και την συναισθηματική.

Μια κοινή αίσθηση είναι ότι το έτοιμο φαγητό είναι πιο φθηνό από το καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό και φυσικά πολύ πιο φθηνό από ένα gourmet μενού. ΛΑΘΟΣ! Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.

Ακολουθούν 5 λόγοι:

1. ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Μια ισορροπημένη διατροφή με λιγότερες θερμίδες δε θα μπορούσε να αποτελεί το έτοιμο φαγητό που παρασκευάζεται με πολλά κεκορεσμένα λίπη και συστατικά αμφίβολης προέλευσης. Αντίθετα ένα μεσογειακό πιάτο που περιέχει την κατάλληλη ποσότητα ελαιόλαδου και μαγειρεμένο με υγιεινό τρόπο εξασφαλίζει την ισορροπημένη σας δίαιτα.

2. ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Πόσο θρεπτικό είναι αυτό που τρώτε; Πολλά είδη έτοιμου φαγητού ευθύνονται για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μια σειράς από νόσους, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 ακόμη και ορισμένα είδη καρκίνων. Ένα μεσογειακό πιάτο που είναι μαγειρεμένο σωστά με αγνά υλικά βοηθά μάλιστα εναντίων τέτοιων νοσημάτων.

3. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Το έτοιμο φαγητό όχι μόνο στερείται θρεπτικών συστατικών, αλλά περιέχει και συστατικά επικίνδυνα για την υγεία. Τα trans λίπη που χρησιμοποιούνται συχνά σε πολλά εστιατόρια γρήγορου φαγητού και σε πολλά προσυσκευασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα, μαργαρίνη, κέικ και τα μπισκότα. Αυτά τα τεχνητά λίπη αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την καλή χοληστερόλη. Αντίθετα τα υγιεινά τρόφιμα είναι συχνά στο σύνολό τους σε μη επεξεργασμένη μορφή, ή πολύ σπάνια περιέχουν οποιοδήποτε από τα επεξεργασμένα συστατικά που έχουν βλαβερές συνέπειες για την υγεία.

4. ΤΑ Fast Foods ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ

Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε το 2010 στην «Κοινωνία των Δασκάλων της Οικογενειακής Ιατρικής» μελέτησε το κόστος μιας δίαιτας που βασίζεται σε ταχυφαγία σε σχέση με δίαιτα που βασίζεται στο μαγειρεμένο φαγητό. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μέση ημερήσια δαπάνη για την υγιεινή των τροφίμων ήταν $ 7,48, ενώ στα ανθυγιεινά fast foods ανήλθε στα $ 15,30 ανά ημέρα.

5. Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΑΝΕΣΗΣ

Τα Junk τρόφιμα που πωλούνται είναι συχνά σε κατάσταση έτοιμη προς κατανάλωση, καθώς επίσης μπορούν να αγοραστούν στο δρόμο από οικογένειες ή άτομα που δε διαθέτουν χρόνο για το μαγείρεμα ή την προετοιμασία των τροφίμων. Επιπλέον, σύμφωνα με ένα έγγραφο του 2001 που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Αγροτικών και Οικονομικών Πόρων, «οι αλυσίδες γρήγορου φαγητού έχουν βρει τρόπους για να κάνουν τα προϊόντα τους πιο προσιτά» . Από την άλλη μεριά, ολοένα και περισσότερο επικρατούν νέες ιδέες για επιχειρήσεις στον τομέα του φαγητού που προωθούν το καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό που έχει ως βάση του τη μεσογειακή διατροφή και που μπορεί να το βρει κανείς εξίσου εύκολα και γρήγορα με το junk food.

Τώρα πια μπορεί κανείς να βρει θρεπτικό, υγιεινό και gourmet μενού κάθε μέρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης στο Gourmetspot.gr