Τι ακριβως οριζεται ως «gourmet»;


Τι ακριβως οριζεται ως  «gourmet»;

Σύμφωνα με κάποιο λεξικό, gourmet είναι το φαγητό που χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα, προσεκτική προετοιμασία και καλλιτεχνική παρουσίαση.

Ας δώσουμε, όμως, μια πιο αναλυτική περιγραφή εκτός απο αυτόν τον ορισμό.

Τα gourmet τρόφιμα είναι μια ολόκληρη κατηγορία στοιχείων από τα βασικά συστατικά που είναι απαραίτητα για να είναι πλήρως προετοιμασμένα τα πιάτα σε ένα εστιατόριο και τα οποία έχουν κάποιο αναβαθμισμένο ή ασυνήθιστο χαρακτηριστικό. Μερικά συστατικά που θεωρούνται gourmet είναι εξαιρετικά σπάνια, ακριβά, ή καλλιεργήθηκαν με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Ορισμένα γεύματα εστιατορίου μπορεί να θεωρούνται gourmet λόγω της ικανότητας του σεφ και της καλλιτεχνικής παρουσίασης του πιάτου. Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε εξειδικευμένα καταστήματα delicatessen μια αυξανόμενη ποικιλία από gourmet προϊόντα προς πώληση. Αυτά τα προϊόντα ονομάζονται gourmet για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας και της προσεγμένης συντήρησης των συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Άλλες τροφές θεωρούνται gourmet λόγω της καταγωγής τους. Οι Τρούφες είναι ένα παράδειγμα gourmet προϊόντος. Δεν μπορούν να καλλιεργηθούν σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά και να συλλέγονται από άγριες περιοχές στη Γαλλία και την Ιταλία. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ ακριβό συστατικό στη μαγειρική. Ο κρόκος είναι ένα άλλο gourmet συστατικό. Το σαφράνι γίνεται από τα στίγματα του λουλουδιού του κρόκου και είναι πολύ δύσκολο στη συγκομιδή και στην επεξεργασία του. Είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο.

Ορισμένες τροφές θεωρούνται gourmet λόγω του τρόπου που καλλιεργούνται. Για παράδειγμα το βόειο κρέας «kobe» προέρχεται από μια συγκεκριμένη περιοχή της Ιαπωνίας, όπου οι αγελάδες καθημερινά «απολαμβάνουν» ένα είδος μασάζ και τρέφονται με μια ειδική δίαιτα που περιλαμβάνει μπύρα. Πολλά άλλα gourmet προϊόντα καλλιεργούνται με εναλλακτικά συστήματα καλλιέργειας, όπως μέσω αεροπονίας ή υδροπονίας προκειμένου να μειωθούν οι ρυπογόνες ουσίες, να αυξηθούν τα θρεπτικά συστατικά τους, και να δημιουργηθεί ένα καθαρότερο, πιο αγνό προϊόν.

Τα τρόφιμα επίσης που παρασκευάζονται με εξωτικές ή πολύ λεπτομερείς διαδικασίες μαγειρέματος συχνά θεωρούνται gourmet. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο gourmet συστατικά από εξωτικές χώρες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή θα μπορούσε να σημαίνει ότι χρησιμοποιεί ειδικές μεθόδους μαγειρέματος.

Ένα παράδειγμα είναι τα ψάρια ή τα τρόφιμα που παρασκευάζονται μέσω sous vide, που στα γαλλικά σημαίνει ‘εν κενώ’. Δηλαδή, τοποθετούμε το τρόφιμο για μαγείρεμα σε μια πλαστική διάφανη σακούλα, την οποία αφού αφαιρεθεί ο αέρας την κλείνουμε και την σφραγίζουμε ώστε το υλικό να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το νερό και χάσει εσωτερική υγρασία λόγω όσμωσης. Στη συνέχεια βυθίζουμε το αεροστεγές σακουλάκι μέσα στη συσκευή sous vide όπου η θερμοκρασία του νερού είναι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, και σιγά-σιγά η θερμική ενέργεια που υπάρχει στο νερό, μεταφέρεται στο υλικό που θέλουμε να μαγειρέψουμε ώστε το όλο σύστημα να φτάσει στην συγκεκριμένη θερμοκρασία που στοχεύσαμε. Η θερμοκρασία είναι συνήθως πολύ χαμηλή, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετή για να μαγειρέψουμε το φαγητό αργά.

Η τεχνική αυτή δημιουργεί gourmet φαγητό που φιλοδοξεί να έχει εξαιρετικές ιδιότητες, τη γεύση, και την υγρασία. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 72 ώρες για ορισμένα είδη τροφών.

Άρα, ένα φαγητό μπορεί να είναι gourmet για πολλούς λόγους. Σας προσκαλούμε να δοκιμάσετε τα πιάτα μας στο καθημερινό μας μενού και να ανακαλύψετε το στοιχείο που κάνει κάθε πιάτο μας gourmet. Μπορείτε να κάνετε την σημερινή σας παραγγελία εδώ!